Fenomén
filtre
V poslednom období sa na Slovensku v tlači objavujú informácie o nízkej
kvalite pitnej vody, šírené dá sa povedať, koordinovane v súčinnosti s
obchodnými zámermi obchodníkov ponúkajúcich filtre na čistenie vody. Je
pravda, že existujú i tzv. neverejné vodovody, ktoré neprevádzkujú vodárenské
spoločnosti a v ktorých kvalita vody žiaľ nie je monitorovaná a ani garantovaná
(patria k nim mnohé obecné vodovody).
Môže
sa stať aj to, že napriek tomu, že vodárenské spoločnosti „privedú“ kvalitnú
vodu po domovú prípojku a bytový dom má vnútorné rozvody v takom nevhodnom
stave, že to ovplyvní kvalitu vody v negatívnom zmysle.
Existujú
však aj ľudia, ktorí sa rozhodnú pod vplyvom odporúčania obchodníka a
v dobrej viere, že svojej rodine poskytne dokonalý pitný režim, zakúpiť
často nie práve lacný filter na vodu.
Pre
všetkých a špeciálne pre poslednú kategóriu máme jedno odporúčanie. Venujte
pár minút nasledujúcim riadkom, ktoré pre Vás pripravili renomovaní odborníci.
Čistá
voda v domácnosti nie je luxus
Proces úpravy vody a jeho kontrola má na Slovensku svoju tradíciu, ktorej
korene siahajú ďaleko do minulého storočia, keď úprava vody začala výrazne
podliehať legislatívnym predpisom. Tie sa neustále sprísňujú, o čom svedčí
aj rad nových schválených legislatívnych právnych noriem v poslednom období.
Dôsledkom tohto vývoja aj vodárenské spoločnosti, ktoré zásobujú v rámci
Slovenska cca 84,3% nielenže sledujú kvalitu pitnej vody, ale aj neustále
zdokonaľujú technológie na jej úpravu.
Vodárenské
spoločnosti, ktoré sú prevádzkovateľom verejného vodovodu, sú povinné
zabezpečovať sledovanie kvality vody odoberanej z vodárenského zdroja
počas jej akumulácie, úpravy a dopravy až k odberateľovi. Dodávaná pitná
voda musí spĺňať všetky požiadavky vyhlášky MZ SR. 354/2006 Z.z. o požiadavkách
na pitnú vodu a kontrolu kvality pitnej vody, tzn. musí byť dodávaná zdravotne
bezchybná voda.
Podľa
citovanej vyhlášky, ktorá ustanovuje rozsah, početnosť a kritériá kontroly,
je sledovaných 82 ukazovateľov, limitujúcich koncentrácie toxických, alebo
inak zdraviu škodlivých látok, medzi ktoré patria aj v článku spomínané
trihalometány, dusičnany a ďalšie prvky.
Ukazovatele
kvality pitnej vody majú 5 druhov limitných hodnôt podľa zdravotnej významnosti,
od doporučených hodnôt, až po „najvyššiu medznú hodnotu„ a „medznú hodnotu
referenčného rizika“. Prekročenie niektorého z posledných dvoch druhov
limitných hodnôt vo vybraných ukazovateľoch vylučuje použitie vody ako
pitnej v plnom rozsahu. Pravidelná kontrola kvality pitnej vody z hľadiska
pôsobnosti prevádzkovateľa je vykonávaná v zmysle harmonogramu schváleného
Regionálnym úradom verejného zdravotníctva a u spotrebiteľa kontrolujú
kvalitu pitnej vody priamo regionálne úrady verejného zdravotníctva. V
prípade, ak by došlo k prekročeniu limitov, orgán na ochranu zdravia,
resp. RÚVZ okamžite nariaďuje opatrenia v záujme ochrany zdravia ľudí,
resp. podľa závažnosti môže zakázať používať vodu ako pitnú. Systém sledovania
kvality pitnej vody je v zmysle platnej legislatívy zavedený tak, aby
žiaden zo zásobovaných objektov nebol vynechaný
z kontroly.
Preto
publikované informácie o klesajúcej kvalite pitnej vody považujeme za
zavádzajúce pre laickú verejnosť. Zvlášť formulácie typu „Cudzinci, ktorí
k nám prichádzajú pracovať a žiť často zisťujú, či technické vybavenie
bytu má aj filtrovanie vody.“, pretože nie sú definované ani krajiny,
z ktorých spomínaní cudzinci prichádzajú a treba podotknúť, že v mnohých
krajinách, predovšetkým v Amerike, kde sa zaviedli domáce filtre, bola
voda dodávaná do rozvodnej siete po dezinfekcii bez predchádzajúcej úpravy.
Je teda pochopiteľné, že ak si neoverili kvalitu vody na Slovensku, majú
záujem o filtre v byte.
Ťažisko
zabezpečenia zdravotne vhodnej kvality vody v našich podmienkach spočíva
v ochrane vodárenského zdroja, v optimálnej technológii úpravy vrátane
dezinfekcie. Na riešení problematiky hromadného zásobovania obyvateľstva
sa podieľa viacero odborníkov z rôznych rezortov, najmä z rezortu životného
prostredia a zdravotníctva.
Prečo
je nutné dezinfikovať
Práve dezinfekcia vody v procese úpravy kvality pitnej vody zohráva dôležitú
úlohu. Druh a spôsob dezinfekcie schvaľuje príslušný orgán na ochranu
zdravia a je navrhovaný tak, aby bola dezinfekcia účinná a pritom nedošlo
k ovplyvneniu senzorických vlastnosti vody (pach, chuť) ani k tvorbe spomínaných
trihalometánov. Na tento účel je striktne stanovená koncentrácia voľného
chlóru (0,3 mg/l) aj ďalších dezinfekčných prostriedkov v rozvodnej sieti.
Kvalita vody, ktorú dodávajú vodárenské spoločnosti do rozvodnej siete
(predovšetkým z podzemných zdrojov), často spĺňa podmienky Vyhlášky.151/2004
z hľadiska mikrobiológie aj bez dezinfekcie. Vzhľadom na prísne legislatívne
predpisy musíme však aj túto upravovať, aby nedošlo k rekontaminácii v
rozvodnej sieti.
Domové
filtre používané aj na odstránenie zlúčenín chlóru predstavujú riziko
nadmerného rozmnožovania mikroorganizmov, a tým aj možnú príčinu vzniku
vodou prenosných ochorení. Základné, často prezentované atribúty filtrov
síce platiť môžu,
ale umiestnenie, režim prevádzky (neskorá výmena náplne, neznalosť kvality
upravovanej vody), nadmerný prietok vody upresnené nie sú. A výsledkom
je, že voda býva úspešne a nákladne zhoršovaná.
Problematika
tzv. energetickej vody je na súčasnej úrovni odborných poznatkov preskúmaná
nedostatočne z hľadiska zdravotných účinkov. Preto ju ani EÚ ani Svetová
zdravotnícka organizácia (SZO) neodporúča ako jeden z možných spôsobov
úpravy kvality vody určenej na ľudskú spotrebu, jej využitie vidíme najmä
pri vybraných liečebných procesoch. Tvrdenie apelujúce na mimoriadne priaznivé
účinky „aktivovanej vody“ na ľudský organizmus si predsa vyžadujú i odborné
dôkazy.
Takže
na záver o filtroch
Predajcovia tzv. vodných filtrov využívajúc nízku informovanosť
spotrebiteľov, ponúkajú zariadenia napr. na princípe membránovej separácie,
iónovej výmeny, reverznej osmózy, ktoré vyrábajú demineralizovanú vodu
zbavenú takmer všetkých rozpustených minerálnych látok. Človek je adaptovaný
od prírody na vodu s obsahom minerálnych solí. Preto je jednoznačne nevhodné
permanentné používanie odsolenej vody. Podľa spracovaných štúdií SZU Praha
pitie demineralizovanej vody vedie k poruchám metabolizmu minerálnych
látok (vápnik, sodík), k odvápneniu kosti, ku zvýšenému riziku úmrtnosti
na kardiovaskulárne choroby. Pitie takejto vody predstavuje tiež zvýšené
riziko toxického pôsobenia ťažkých kovov prijímaných stravou. Zároveň
sa zistilo, že pri varení v demineralizovanej vode dochádza k vysokým
stratám potrebných minerálov z potravín (niekedy až 70%). V tejto súvislosti
je treba zdôrazniť, že aj dodatočné obohacovanie vody vápnikom (prípadne
horčíkom) je málo účinné.
Používanie
filtračných zariadení na úpravu kvality vody je vhodným riešením v prípadoch,
ak voda dlhodobo nevyhovuje hygienickým kritériám, a to vo vybraných ukazovateľoch,
ktoré predstavujú bezprostredné ohrozenie zdravia spotrebiteľov. Ide predovšetkým
o látky spôsobujúce odchýlky od senzorických vlastnosti vody (farba, zákal
a pod.). Významná je tiež možnosť ich použitia v prípade prekročenia limitných
hodnôt dusičnanov, chlórovaných uhľovodíkov, výnimočne toxických kovov,
a to len v prípade ak nie je možné zabezpečiť zásobovanie pitnou vodou
iným spôsobom. Pritom treba zdôrazniť, že z hľadiska ochrany zdravia to
nie je definitívne riešenie. Voda upravovaná takýmto spôsobom sa v žiadnom
prípade nesmie používať na prípravu stravy pre dojčatá, pretože nikdy
nie je záruka 100 % účinnosti (dlhodobé odstavenie filtra, prekročenie
kapacity a pod.). Podotýkame, že každá nová technológia na úpravu kvality
vody musí mať v zmysle platnej legislatívy posudok Hlavného hygienika,
ktorý obsahuje aj podmienky stanovujúce jej používanie.
Spotrebiteľ
by sa mal zaujímať o to, či je nevyhnutné kvalitu vody z vodovodného potrubia
doma upravovať pomocou tzv. vodných filtrov a pokiaľ áno, tak akého typu,
aby menej podliehal reklamnému vábeniu rôznych výrobcov a predajcov takýchto
zariadení, ktorých prioritou je dosiahnutie finančného zisku.
K
správnemu rozhodnutiu je veľmi dôležité mať k dispozícii spektrum pravdivých
a neskresľovaných informácií.
Zdroj:
Vodárenské pohľady, článok: Ing. Bratská Zuzana, Regionálny úrad verejného
zdravotníctva so sídlom v Košiciach, Ing. Riganová Nataša, VVS, a.s.
|