Pitný
režim
Správny pitný režim má pre náš organizmus mimoriadne dôležitý význam nielen
s pribúdajúcimi, čoraz teplejšími dňami. Denne
človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním cca 3 litre vody z organizmu,
ktorú treba doplniť. Toto je možné dosiahnuť správnym pitným režimom.
Podľa informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave
platia v letnom období najmä tieto zásady správneho pitného režimu:
•
dospelý človek by mal vypiť denne aspoň 3 litre tekutín (samozrejme v
prípade väčších strát tekutín potením treba adekvátne zvýšiť ich príjem,
ale súčasne treba brať do úvahy prípadnú diagnózu osoby - ide najmä o
kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia).
• tekutiny dopĺňať najmä konzumáciou pitnej vody, ale uvedomiť si, že
aj v iných potravinách sú tekutiny (ovocie, zelenina, polievky)
• vhodnejšie je piť priebežne menšie množstvá tekutín ako nárazovo veľké
množstvo (nespoliehať sa na smäd!)
• nepiť veľmi studené nápoje
• obmedziť pitie kávy, ktorá má dehydratačný účinok, príp. ju konzumovať
s nealkoholickým nápojom, aby sa strata tekutín spôsobená diuretickým
účinkom kávy kompenzovala
• obmedziť pitie alkoholických nápojov
• pri nákupe minerálnych vôd vždy treba zohľadniť zdravotný stav!!!
• najmä u starších ľudí býva vekom potlačený pocit smädu, z čoho vyplýva,
že starší ľudia musia cielene myslieť na dostatočný príjem tekutín.
Hygienické
zásady
A ešte jedna zásada, na ktorú hygienici neustále upozorňujú: V období
letných horúčav treba viac ako inokedy dbať pri príprave, skladovaní a
manipulácii s potravinami a nápojmi na uplatňovanie hygienických zásad,
dodržiavaním ktorých sa výrazne znižuje riziko kontaminácie mikroorganizmami.
Osobitne dôležité je to v prípade tzv. epidemiologicky rizikových potravín,
ako sú napríklad dojčenská a detská výživa, lahôdky, cukrárske výrobky,
spomínaná zmrzlina a v neposlednom rade aj všetko to, čo pijeme. Nealko
nápoje a stolové či minerálne vody v umelohmotných fľašiach, na ktoré
svieti slnko, nie sú práve najzdravšie. Sú azda najtypickejším príkladom
toho, ako sa v lete porušujú hygienické zásady skladovania a manipulácie
s nápojmi.
Ako
to je s minerálkami v pitnom režime
Podľa informácií z ÚVZ v Bratislave ani s minerálkami to nemôžeme preháňať.
Úrad dáva do pozornosti, že ani prírodné minerálne vody nemožno konzumovať
neobmedzene. Vzhľadom na svoje zloženie síce priaznivo pôsobia na ľudský
organizmus, ale ako nápoj sú vhodné len v primeranom množstve.
Minerálne vody sú podľa Potravinového kódexu SR z 15. marca 2004 upravujúceho
problematiku prírodných minerálnych vôd, pramenitých vôd a balených pitných
vôd, v podstate zriedenými roztokmi rozličných solí, stopových prvkov
a plynov. Od pitnej vody sa odlišujú aj určitým množstvom voľného oxidu
uhličitého. Minerálna voda môže obsahovať prirodzený oxid uhličitý, zvykne
byť však aj oxidom uhličitým dodatočne obohatená, tzv. sýtená. „Oxid uhličitý
zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov a môže priaznivo ovplyvniť chuť
minerálnej vody a v malom množstve podporiť trávenie. Napriek tomu nie
je konzumácia sýtenej minerálnej vody vo väčšom množstve vhodná. Je totiž
kyslejšia, môže vyvolávať žalúdočné problémy, a to nielen u detí. Pri
príprave stravy pre kojencov je potrebné kysličník uhličitý odstrániť
varom,“ uvádza sa na internetových stránkach ÚVZ SR. Nehovoriac
už o kategórii liečivých minerálnych vôd, ktoré majú veľmi vysoký obsah
niektorých minerálnych látok a stopových prvkov a sú vlastne liekom. „Hodia
sa na občasnú, najlepšie lekárom indikovanú pitnú kúru počas kratšieho
časového obdobia,“ prízvukujú odborníci z ÚVZ SR.
Naopak,
v prospech dennej konzumácie pitnej vody z verejných vodovodov hovoria
aj ďalšie skutočnosti - pri nákupe minerálnej vody si treba vždy starostlivo
preštudovať jej zloženie a obsah minerálnych látok. Vody s vyššou mineralizáciou
nie sú totiž vhodné na pravidelné pitie. Napríklad vody so zvýšeným obsahom
fluóru (nad 1,5 mg/l) nemožno v žiadnom prípade podávať deťom. Podľa hygienikov
z ÚVZ SR by sa „prírodné minerálne vody nemali konzumovať trvalo“, keďže
„niektoré minerálne vody nie sú v závislosti od zloženia vhodné pre ľudí
trpiacich určitým ochorením srdca, obehového systému, ľadvín“.
Stolové
vody?
Argument o nadmernej minerálizácii vôd a ich zrejmej nevhodnosti na bežné
používanie sa mnohí snažia „prekonať“ tým, že namiesto minerálok kupujú
v obchodoch iné druhy balených vôd, ktoré sú vraj zdravšie. Potravinový
kódex SR okrem minerálnych vôd definuje aj pramenité
vody a balené pitné vody, ktoré majú nižšiu
mineralizáciu ako prírodné minerálne vody, ale ani tie by sa nemali konzumovať
trvalo a nikdy nie viac ako 2 litre za deň. Pre pitie čistej pitnej
vody z vodovodu však neplatia nijaké obmedzenia!
A
na záver...
Otvorená fľaša s minerálnou vodou by sa mala skladovať v chlade a temne
a spotrebovať najneskôr do 3 - 4 dní. Oxid uhličitý zabraňuje rozmnožovaniu
mikroorganizmov, takže sýtená voda všeobecne vydrží dlhšie ako "tichá",
ktorú je potrebné skladovať v chladničke a čo najrýchlejšie vypiť. A čo
sa týka pramenitých a balených stolových vôd, aj na ich prepravu, uskladňovanie
a predaj kladú Zákon o potravinách a Potravinový
kódex SR vysoké nároky. Nemali by byť vystavené slnku a teplu,
lebo vzniká riziko kontaminácie výluhov z plastu. Slnečné
žiarenie a vyššie teploty podporujú aj nadmerné množenie vo vode
prirodzene prítomných baktérií. To môže viesť minimálne k nepriaznivým
chuťovým zmenám, u citlivých osôb aj k nešpecifickým zdravotným problémom.
Otvorená fľaša stolovej vody vydrží ešte menej než fľaša s minerálkou.
Aj keď je v chladničke, mala by sa skonzumovať do dvoch dní.
|